Diskmaskin

Du behöver tillstånd av LENY om du vill montera in egen diskmaskin. In- och urkoppling av diskmaskin måste utföras fackmannamässigt. Kontakta LENY för mer information.

Diskmaskinens skötsel

De flesta diskmaskiner har två-tre silar; grov-, fin- och mikrosil. Den fina silen ska hindra skräp från att komma ut i spolarmarna och sätta igen hålen. Grovsilen ska bara hindra större föremål som kan sätta igen pumpen. Det är viktigt att man rensar silen regelbundet så att det inte blir stopp i avloppspumpen.

Om det trots det blir stopp i avloppspumpen måste den rensas av en fackkunnig person. Kalkavlagringar kan man ta bort med exempelvis citronsyra. Lägg i cirka två matskedar i diskmomentet i en tom maskin och kör hela programmet på högsta temperatur utan diskmedel.

Tips:

  • Spola inte av disken i varmvatten, skrapa bara av resterna.
  • Diska vid lägre temperatur när disken inte är alltför igengrodd.
  • Diska med välfylld maskin, så sparar du energi.
  • Diska i 55°C istället för 65°C. Disken blir ren och du sparar 25 procent elförbrukning.
  • Någon gång då och då, bör du dock diska i 65°C (gärna med tom maskin) för att hålla maskinen ren och förhindra bakterietillväxt.
  • Genom att koppla ur diskmaskinens torkelement och öppna luckan på glänt efter programmets slut får du god torkeffekt, samtidigt som du sparar energi. Kör du ekonomiprogram (55°C) och inte använder torkeffekten gör du av med 40 procent mindre elenergi jämfört med normalprogram med torkning.
    Välj miljömärkta maskindiskmedel och följ tillverkarens doseringsråd. Överdosera inte. För mycket diskmedel förbättrar inte diskresultatet utan ökar endast maskinens miljöpåverkan.

Var den här artikeln till hjälp?