Badrum

Där man vill att det ska vara allra renast, är det oftast svårast att hålla rent! Badrummet har skrymslen där fukt, hårrester och hudflagor fastnar, till exempel under WC-stolen, vid frånluftsventilen, i golvbrunnen och under badkaret.

En god inomhusmiljö förutsätter insatser både från hyresvärden och från hyresgästen. Hyresvärden svarar för ventilation och andra tekniska installationer, tätskikt i väggar golv med mera. Hyresgästens ansvar handlar om den dagliga skötseln.

Om du själv vill köpa och installera en tvättmaskin måste du först kontakta LENY för att inhämta tillstånd. Se Tvättmaskin.

Torka upp efter dusch

Fuktskador är den vanligaste orsaken till skador i bostäder. Fukt är också negativt för boendemiljön i allmänhet. Torka därför alltid av väggar och golv efter duschning. Låt gärna dörren stå öppen en stund och dra alltid ifrån duschdraperiet, så att badrummet ventileras ut ordentligt.

Torka tvätt

Blöt tvätt tillför mycket fukt till lägenhetens innemiljö. Låt dörren stå öppen för bästa möjliga luftväxling om du hänger tvätt på torkställ i badrummet.

Rengör frånluftsdonet

I badrumstaket finns ett frånluftsdon. Det är viktigt att du rengör det regelbundet. Du får dock inte rucka ventilinställningen. Därför måste du vara försiktig när du rengör donet. Använd inte vassa och hårda föremål utan dammsug donet.

Golvbrunnen

Golvet under badkaret är svårstädat. Det är lätt att glömma att städa där eftersom badkarsfronten döljer smutsen. Du bör städa under badkaret med jämna mellanrum liksom i golvbrunnen. Där fastnar hår och annan smuts, som kan orsaka stopp i avloppet och översvämning. En golvbrunn som inte är rengjord kan lukta illa!

Toalettstolen

Det som spolas ner i toalettstolen kommer upp i reningsverket där det kan orsaka stopp. Kemikalier, som hälls ut i avloppet, stör reningsverkens funktion. Bomullstussar, tops, bindor, blöjor med mera ska kastas i soporna. Kemikalier ska lämnas till närmaste miljöstation.

Undvik att göra hål

Vid badkar och duschplats är det absolut förbjudet att borra hål i tätskiktet för att montera tvålkoppar, hyllor eller krokar. Du får inte göra hål i väggen om den är klädd med kakel, väggmatta eller våtrumstapet. Vid montering av extrautrustning i övriga delar av badrummet skall alla hål tätas med sanitetssilicon innan skruvarna dras i. Allt skall återställas när du flyttar.

Var den här artikeln till hjälp?